geboren in 2004 | donkerbruin | 1m72
AES gekeurd (sinds 2007)
BWP gekeurd (sinds 2009)
Eigenaar : Stoeterij Van Paemel
Ruiter :
Dirk Demeersman

Nonstop Darco Lugano van la Roche Lugano I
Adlerflut
Ocoucha Codex
Latoucha
Glorca vh Schuttershof Carneval Cor de la Bruyère
Assa
Losandra Lord
Leila
Rendez-Vous
van Paemel
Randel Z Ramiro Z Raimond
Valine
Alaric Z Almé
Grandiola
Granie Graphit Grande
Frutana
Goldlady Gotthard
Patience

 

Esperanto van Paemel is een zoon van BWP ambassadeur Nonstop, die op zijn beurt een zoon is van de nummer 1 van de wereld, Darco. Nonstop zelf heeft op het hoogste niveau gesprongen onder Toni Hassmann en Nelson Pessoa, maar heeft vooral faam verkregen als vererver. Talloze nakomelingen van hem springen op topniveau. Denken we maar aan GIG Amai, Rolex, Uppercut, Vangelis S, Nesquick, Takashi,...

Esperanto zelf liet zich reeds opmerken door als 4-jarige de LRV cyclus af te ronden zonder één springfout. Als een echte krachtpatser wist hij zowel de hengstenproef tijdens de Winter Equestrian Nights in Lier als de finale van de 5-jarigen in Jumping Panhof op zijn naam te schrijven. In 2010 behaalde hij een 4e plaats in het eindklassement van de hengstencompetitie en een knappe 3e plaats op het Nationaal Kampioenschap van de LRV. In augustus 2011 verhuisde Esperanto naar de stallen van Olympisch ruiter Dirk Demeersman, waar hij zijn verdere sportcarrière zal verderzetten. De combinatie behaalde op hun eerste wedstrijd reeds een 5e plaats.

Esperanto is de halfbroer van de BWP gekeurde dekhengst Cicero Z van Paemel (v. Carthago Z), die zich eveneens als jong paard liet opmerken in de cyclus voor jonge paarden onder Willem Meeus. Momenteel wordt ook hij bereden door niemand minder dan Dirk Demeersman. Cicero, geboren in 2000, loopt succesvol op internationaal niveau. Zo won hij o.a. de zesbarenproef over 2m05 in Dublin, werd hij 2e in de Grote Prijs van Frankfurt en 2e in een 1m55 proef op het CSI Linz. In Mechelen '09 behaalde hij zowel een 7e plaats in de kwalificatie als ín de Rolex FEI Wereldbeker. In 2010 behaalden Cicero en Dirk tal van ereplaatsen, o.a. een 1e plaats in een 1m45 proef te CSN Vilvoorde, een 3e plaats in een 1m45 proef te CSI Ascona, een 4e plaats in een 1m50 proef op de CSI Oldenburg. Als kers op de taart sloten ze het jaar in Mechelen af met een overwinning in de Sires of The World.

Esperanto's oudere halfbroer Umberto van Paemel (v. Darco) spong succesvol de internationale tour in Italië
(sportnaam: Umberto de Guldenboom) en 
won onder meer de Derby van Italië die werd verreden in Vinovo en behaalde de overwinning in San Patrignano en Alpignano.
Zijn andere halfbroer,
Waterloo (v. Darco)
Waterloo (v. Darco) was als 6-jarige een van de finalisten te Gesves na 2 foutloze kwalificaties. 

Esperanto's jongere halfzus, Betina (v. Darco) werd meteen ingezet in de fokkerij waar ze meteen haar waarde bewees. Haar eerste nakomeling was Che Guevara van Paemel (v. Carthago) die op zijn 3 jaar werd goedgekeurd voor het BWP. Haar tweede veulen, Cayenne van Paemel is een van de laatste nakomelingen van Carthago Z. Zij is net als haar moeder ingezet in de fokkerij en is nu drachtig van Numero Uno. Verder gaf Betina nog veulens van Colman, Numero Uno en Ugano Sitte.

Rendez-Vous' halfzus, Quechua (v. Remondo) staat eveneens garant voor het leveren van top springpaarden.
Uncle Sam (v. Darco), haar eerste veulen, was een uitzonderlijk mooi veulen met veel springkwaliteiten. Hij won de 4-jarigen te Gesves, was ex aequowinnaar bij de 5-jarigen en was 10e bij de 6-jarigen. Op 7 jarige leeftijd behaalde hij verscheidene ereplaatsen in 1m40 proeven en belandde via Stephex in Amerika. Daar werd hij nog in hetzelfde jaar 4e in de Grote Prijs van Ontario. Sindsdien springt hij onder Ashley Fleischhacker in grote proeven en zelfs Wereldbekers.

Haar tweede veulen was de hengst Versace (v. Darco) die verkocht is naar Canada waar hij meteen het kampioenschap van de 5-jarigen op zijn naam schreef onder Yann Candele. Op 6 jarige leeftijd was hij 5e in het kampioenschap en hij werd dat zelfde jaar aanvaard als dekhengst.

Quechua's dochter Winona (v. Darco) bevindt zich nu op Italiaanse bodem waar ze reeds verscheidene internationale proeven heeft gewonnen met Ignace Philips. Barbarossa van Paemel (v. Darco) was als 4-jarige 8e in de finale in Gesves met 7 op 8 foutloze parcours. Het volgende jaar is hij kampioen geworden onder Marc Bellemans na 10 foutloze parcours op 10. Op dit moment wordt hij gereden door Aldrick Cheronnet die hem al naar de overwinning bracht in een 1m50 proef op het CSI Vidauban en in de GP van CSI Caserta, 2e in de Grote Prijs van het CSI San Sebastian en 3e in de Grote Prijs op het CSI Vichy.

Haar zoon, Don Camillo van Paemel (v. Darco), is AES gekeurd en behaalde een 7e plaats in de proef voor jonge dekhengsten op het CSI Hasselt. Verder maakt hij geen enkele springfout in de cyclus, maar een tijdsfout liet hem de kampioenstitel in Gesves mislopen. In 2010 debuteerde hij met Thiago Ribas Da Costa, met wie hij niet alleen 3 overwinningen in San Giovanni, Manerbio en Roosendaal op korte tijd behaalde, maar ook nog andere ereplaatsen. Het daaropvolgende jaar ging de combinatie op hetzelfde elan verder met o.a. een overwinning en een 2e plaats in Bonheiden, een 3e plaats in de derby van Eindhoven en de kleine Grote Prijs van Aalst.

Esperanto's grootmoeder, Granie, werd als veulen aangekocht in Duitsland. Granie's volle zus, Gromanique liep S-dressuur. Haar andere zus Goldene bracht de dekhengst Lord Charles, voort, die het voortreffelijk deed in het Bundeschamionat en de St. Pr. Stute Goldbirke die internationaal S-springen liep onder Otto Becker.

In het BWP tijdschrift van oktober 2004 werd de Granie als stammoeder uitvoerig besproken. (Klik hier om het artikel te lezen)